Когато предстои рожден ден на детето ви, а бюджетът ви е силно ограничен, сте изправени пред два варианта: Да вземете бърз кредит за рожден ден или да предпочетете съвсем скромно тържество.

И двете опции имат своите предимства и недостатъци. Например скромното отбелязване може да натъжи детето – ако не са поканени всичките му приятели, ако няма хубави забавления за децата, ако не получи мечтаната торта и подарък, ако видимо не се почувства специално. Недостатъците на кредита се свеждат до факта, че трябва после да го изплатите. Удобството обаче е, че ще сбъднете мечтата на детето, а самият заем може да подберете с такива условия, че изплащането му после да не се отрази сериозно на месечните ви бюджети.

Не е задължително да се стремите към най-най-перфектния празник. Напротив, много по-добре е да се фокусирате над един акцент в детския рожден ден, който да е кулминацията и то да запомни. По този начин празненството няма да стане много по-скъпо, но за сметка на това ще е запомнящо се. Ето на кои моменти може да изберете да наблегнете:

Броят на гостите

Ако досега не сте канили много деца на предните детски рождени дни, може би синът или дъщеря ви са споделили разочарование и желание да има повече малчугани. Повечето деца разбира се увеличават всички останали разходи, но пък правят забавлението много по-голямо и купонът още по-щур. За да компенсирате повечето разходи тук, може да ограничите родителското присъствие и да спестите почерпката за майките и бащите – нека оставят децата и да се върнат след няколко часа да ги вземат, когато партито е приключило.

Мястото на рождения ден

Има огромна разлика, дали това ще бъде домът ви, някой парк или специална зала за рождени дни – така наречените детски клубове. Цените за организиране на рожден ден в детски парти център започват от 250 – 300 лв. за десетина деца в минимален пакет. Колкото по-обогатен е, толкова по-скъпо става. За сметка на това имат аниматор, който ги забавлява, включено е хапване (сандвичи, сокчета), може да изберете дали да включва и тортата, както и допълнителни игри, които се заплащат отделно или просто увеличават стойността на пакета. Ако решите да наблегнете на мястото и да вземете бърз кредит за детски клуб, може да компенсирате с броя на децата.

Торта, подаръци, екстри

Обикновено по-малките дечица изключително държат на тортата с картинка от любим анимационен филм. Но за сметка на това децата във всички възрасти си имат мечтани подаръци. Дали ще е някоя конкретна играчка, колело, тротинетка, PSP, собствен лаптоп… само детето ви може да каже. Често тези желания са на доста висока цена, дори играчките са скъпи. Но все пак е празник веднъж в годината и ако желаете да удовлетворите мечтата на малкото, отново може да се възползвате от бърз кредит. Втори вариант е да помолите гостите да се обединят финансово, за да го закупят.

Ако искате пък рождения ден да е съвсем незабравим и сте го планирали да се случи на открито или в близост до открито пространство, може да добавите и някои наистина специални екстри като фойерверки, заря, китайски фенери.