От нелегална практика до съвременен и търсен финансов инструмент. Историята на бързите кредити е пъ-дълга, отколкото предполагате

„Парите никога не са ми били мотиватор. Просто е приятно да помагаш на хората, които работят здраво, когато имат нужда да им се подаде ръка“. Това са думи на предприемача Алан Джоунс, смятан за „бащата“ на съвременните бързи кредити, често наричан „кралят на бързите кредити“ и основател на „Чек ту кеш“. Той отваря фирмата си за кредити през 1993 г. в Кливланд, САЩ.

Прародителите: Лихвари и рекетьори

Тъй като кредитите съществуват под различни форми и модификации още от древността, е трудно да се сложи рязка граница кога и как са се появили бързите кредити, както ги познаваме днес. Според анализаторите тази практика получава първи опити за легализация в началото на 80-те години на миналия век със законодателни промени в САЩ.

Практически прародителят на бързите кредити е лихварството, което може би и още оставя сянка върху реномето на тези финансови продукти. Още през 19 век има данни за предоставяне на кредити до заплата на работниците, които не можели да се класират за банкови кредити. Кредитните акули действали без лиценз, нелегално и често си събирали парите с метода на силата, но властите си затваряли очите, тъй като това бил единствения начин за някои хора да получат заем.

Край на своеволията!

Инцидент през 1935 г., когато лихвари пребили свещеник, довел до шумен скандал по случая и ареста на 22-ма души, предоставящи нелегални кредити. След това съединените щати значително затягат контрола и образуването на лихвите. Въпреки това практиката не отмира, а само се видоизменя. Къщите за бързи кредити вече са под строго наблюдение и лицензиране, а рекетът е недопустим. Много бизнесмени изнасят бизнеса си отвъд Атлантика и поставят началото на бързите кредити и в Европа.

Интернет и първата вълна

През 90-те години новоизобретената глобална мрежа Интернет набира сила и отваря границите и възможностите. Това важи и за бързите кредити, които бързо се насочват към онлайн платформите и съответно интересът към тях расте. Действието се развива предимно в САЩ, но не малко фирми също се насочват към Европа, най-вече Великобритания.

Глобалната криза и втората вълна

След сривовете на ипотечните пазари и в световния банков сектор от 2008 г. ситуацията се променя много и за обикновените хора, които преживяват икономическата криза по свой си начин. Икономическите промени, загубата на работни места и трусовете в почти всички сфери на бизнеса принуждават много хора да търсят допълнително финансиране са всекидневни нужди. Паралелно с това обаче банките затягат кредитирането, което дава добра почва за разрастването на пазара на бързи кредити.

От това време датират и първите фирми за бързи кредити в България. Държавата ни е неподготвена и липсва стриктно законодателство, което позволява в първите години някои компании да злоупотребяват и да използват неправомерни методи или да подвеждат все още незапознатите потребители. През 2014 г. парламентът прие драстични промени в Закона за потребителския кредит, които защитават клиентите на фирми за бързи кредити, а процедурата по контрол и лицензиране беше затегната. Десетки действащи на ръба фирми затвориха врати, а бързите кредити се превърнаха в съвсем нормален финансов инструмент и в последните 2-3 години стават все по-популярни и предпочитани.