Credit Adviser

Проучване доказа: Позитивното мислене помага за финансовите цели

Независимо, дали искате бързо изплащане на кредит или да спестявате, оптимизмът помага

Едно от най-големите предизвикателства, когато вървим към някаква цел е, свързването на настоящето „аз“ с това от бъдещето. С други думи да успеем да почувстваме какви бихме били или какво би се променило при случването на целта, така че да не я изпускаме от поглед и да не се отказваме от нея. Това важи с пълна сила при преследването на финансови цели. Независимо дали става въпрос за спестяване или за изплащане на кредит (и след това спестяване).

Причината е, че да харчим е лесно сега, докато ползите от спестяването идват едва в някой бъдещ момент. И това е доказано от конкретно проучване.

Проучването

В изследването са тествани различни методи на спестяване и тяхната ефективност. Участниците в експеримента получават обещание да спечелят 50, 100 или 500 долара, но в замяна на това трябва да спестят определена сума. Участниците са разделени на три групи и всяка от тях спестява в различен тип сметка.

Първите били на стандартен безсрочен депозит, от който могат да теглят по всяко време.

Вторите били на срочен депозит, от който не могат да теглят до края на експеримента след 6 месеца.

Третата група също били на безсрочен депозит и можели да теглят свободно, но получавали „леки позитивни стимули“ да се придържат към плана за спестяване. Тези стимули включвали напомняне за спестовните им цели, въпросници за това, как се чувстват при мисълта за постигането им, както и редовното писане на изречението: „Аз съм добър спестовник. Мога да постигна целта си“.

Как да го приложите за себе си

Всеки месец участниците и в трите групи получавали извлечение от сметките си и въпроса, дали искат да спестят повече. В края на експеримента най-добре се справили и, съответно, най-много спестили участниците в третата група. Дори и тези от тях, които били оценени като „нетърпеливи“.

И без да участвате в експеримент може да приложите тактиката към собствените си финансови цели. А именно като редовно си припомняте, защо искате да се справите с изплащане на кредита си по-скоро или да спестявате. И като си казвате, че сте способни да го постигнете. Може да си създадете регулярен ритуал за целта или просто да си настроите на компютъра или телефона подсещания, които да напомнят целите ви.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »