С купуването на дългочакания нов дом приключението съвсем не приключва

Купуването на ново жилище само по себе си е продължителна и понякога нелека задача. Издирването на подходящия апартамент или къща и евентуалните преговори за ипотечен заем, са достатъчно изтощителни. И когато приключат, се оказва, че това е само началото. Защото дори и да сте купили обзаведено жилище, пак ще има нужда от освежителен ремонт. А ако е съвсем ново и празно – и от основен. Понякога забравяме да предвидим средства за тази част и това може да отложи влизането в новия дом с месеци или повече. Понякога предполагаемата сума е предвидена в тази, която сте искали за ипотеката. Но ако по някаква причина сте пропуснали този момент или просто разходите ви изненадват, може да се наложи да вземете кредит за ремонт и обзавеждане.

Кредит за ремонт и обзавеждане – откъде да започнете

Първата част от задачата е проучвателна. Първо ще трябва да съставите ясен план по предстоящите етапи на ремонтните дейности и обзавеждането, дали ще се случват наведнъж или ще ги провеждате поетапно. Следващата стъпка в проучването е да изберете какви материали и/или мебели ще купувате, дали ще възложите всички ремонтни дейности на фирма или ще извършите една част сами. На базата на горните две по-лесно ще съставите и необходимият бюджет.

Имайте предвид, че този процес отнема доста време и сили, особено изборът на материали – все пак ще искате максимално добро съотношение на качество и цена. Особено за тези, които не подлежат на лесна и честа смяна – теракот и фаянс, подова настилка, врати и каси. С други може да направите компромис и да ги подмените по-нататък – латекс или тапети, осветителните тела и дори мебелите.

Как да се ориентирате в кредитните предложения

Ако на разполагате с необходима сума, вероятно ще се насочите към кредит за ремонт и обзавеждане. Тук вече ще трябва окончателно да решите, дали искате и можете да си позволите да направите всичко наведнъж. От това ще зависи и размерът на необходимата сума на кредита. Банковите предложения за потребителски кредити с цел ремонт достигат до суми от десетки хиляди левове. Често при тях може да се възползвате и от форми на ипотечен кредит с цел ремонт. При всички положения се намесват и показатели като доход на домакинството и кредитен рейтинг. Ако обратно на това, решите да разсрочите ремонта и да действате поетапно, по-лесно ще намерите финансиране. Тук освен от банковите, ще може да избирате и от продуктите на компаниите за бързи кредити. Може би ще се наложи да изчакате, докато можете да се нанесете или пък известно време да не живеете в пълно удобство, но това е изгоден вариант при недостиг на средства.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »