Една от най-често срещаните заблуди е, че човек може да подобри живота си, ако получи повече пари. Това лесно може да бъде опровергано с примери, които всички сме виждали и чести грешки в семейния бюджет:

  • Спечелилите от лотария, които скоро профукват печалбата и се завръщат към стария си живот.
  • Онези семейства, които въпреки средните доходи, успяват да ги управляват така, че да живеят спокойно.

Но вероятно преобладаващата част от хората по-често или по-рядко изпитват някакви затруднения в управлението на финансите си. Това е резултат от няколко грешки в семейния бюджет.

Първата и основна е изобщо да не си правите бюджет. Няма значение как, дали ще пишете в тетрадка или обичате екселските таблици, дали ще ползвате апликация, дали ще правите съвсем детайлно отразяване на всяка стотинка, влязла и излязла от джобовете ви, или ще закръгляте разходите по пера – стига да имате поне някакъв бюджет и представа откъде какви пари идват, и къде какви пари отиват.

Твърде стриктни сте

Много хора, особено начинаещите в задачата, си налагат твърде стриктни ограничения в бюджета. Това от една страна идва от желанието да постигнете бързи резултати, от друга е защото не отчитате чисто човешкия фактор – ако не сте предвидили разход за сладолед в съботната разходка, не означава, че няма да ви се прииска такъв. И всеки извънреден разход може да доведе до гузна съвест, самообвинения, а от там и изобщо да се откажете да правите бюджети.

Затова не бъдете прекалено строги към себе си и се опитайте да сте реалистични, все пак сме хора. Може да се наложи няколко поредни месеца да напасвате нещата, докато откриете златната среда. Определете си буферна сума за харчене за удоволствия и се старайте да не я надскачате. Не посягайте към спестяванията си, дори и да става дума за извънредни разходи – в определени случаи може да е по-добре да използвате бърз кредит, особено при наличието на опции за безлихвен бърз кредит.

Твърде разточителни сте и правите грешки в семейния бюджет

И това е напълно възможно. Да решите да впишете в бюджета придобивки или просто лайфстайл, който реално не може да си позволите (все още), за сметка на някои твърди разходи – като битовите сметки, например. Често в този случай са объркващи и датите, на които постъпват приходите или съответно трябва да се направят разходите. Ако например сметката за телефон ви излиза на 28-о число и решите да отложите плащането за 1-о число на следващия месец, това не е отлагане само с 2-3 дни, вие практически влизате в бюджета за следващия месец. Когато го съставяте, винаги първо отчитайте сумите, които възнамерявате да пестите, тези за сметките и регулярните разходи, и едва накрая всичко останало. Не обратното. Както вече стана дума, ако толкова се налага да похарчите повече, по-добре бърз кредит, отколкото редовно да правите грешки в семейния бюджет.

Нямате си цел

Не че е лошо да спестявате заради самото спестяване. Но липсата на ясна цел и причина са основни поводи в някой момент да изгубите смисъла и да се откажете. Дали ще спестявате за екскурзия, кола, жилище, училище за детето… изборът си е ваш. Може също да си поставите цел да спестите еди каква си сума, която да представлява вашия фонд за спешни случаи.