Редица проучвания са показали, че колкото по разнообразен е изборът пред един потребител, толкова по-трудно му е да вземе решение. Ако влезете в магазин, в който има само два вида конфитюр, ще ви отнеме много по-малко време да изберете един от двата. Ако обаче се натъкнете на специализиран магазин за конфитюр с избор от десетки продукти в него, може да прекарате и час, докато се чудите кой да предпочетете.

Съвсем същото може да се приложи и за бързите кредити – компаниите и продуктите на пазара са толкова много, че реално правят избора доста труден, особено ако нямате достатъчно опит с кредитите. Ако приложите малко систематичност в проучването си, ще направите и избора по-лесен.

 1. Чети и питай

Един от най-древните, но пък изпитани начини за установяване на добрите продукти или услуги, са препоръките от приятел. Затова преди да се хвърлите в безкрайно четене на безбройни сайтове, поразпитайте свой познат, за когото знаете, че има опит с тегленето на бърз кредит. Той може да ви даде насоки за компании, какво точно да търсите и за какво да гледате, да сподели полезен или пък горчив опит.

Следващата стъпка вече е да прегледате онлайн сайтовете на компаниите, върху които сте се спрели като потенциален избор. Не забравяйте, че наличието на официален сайт е един от показателите, че не сте попаднали при измамници – както би било, ако решите да се доверявате на обявите от дървета и спирки.

Прочетете и сравнете различните условия за една и съща сума при различните фирми, дали и какви промоции имат, какви възможности за погасяване предлагат. Ако нещо не е ясно, се обадете в компанията и питайте за разяснения. Едва след това пристъпете към кандидатстване за бърз кредит.

2. Направи си план за погасяването

Освен правилният избор, втората особено важна точка (дори най-важна и първостепенна) е да си направите сметките за погасяването. Това означава да прецените финансите си реално и да не се изкушавате да си поставяте нереалистично кратки срокове или пък да разтягате във времето допълнително. Ако можете да изплатите бърз кредит за по-кратък период, заложете на него, за да не ви „виси“, а и да си оставите опцията и в бъдеще да теглите по необходимост. Ако обаче по-високите вноски за кратък период има опасност да натоварят повече семейния си бюджет, не е най-добрата идея да рискувате. Това може да доведе до забавени плащания, а с това и лоша история.