Всяко от следващите три умения може да се научи. А професионалните обучения или консултанти не струват повече от един бърз кредит

Вече сме давали идеи и пътни карти как да пестите, как да управлявате бързите кредити и финансите си и да съставяте бюджет. Всички те са чудесни помощници в ежедневието, в професионалното израстване и по пътя към успеха. Наред с чисто техническите знания и превръщането на добрите практики в навик обаче, често като че ли нещо ни убягва. Сякаш на едни хора всичко им се получава лесно и са родени с късмет, а при нас усилията попадат в задънена улица. Отстрани изглежда като онова мистично човешко свойство, което наричаме харизма или обаяние. Зад него обаче се крият умения, които – наистина, на някои хора им идват отръки и по природа, а на останалите – не. Но това не означава, че не могат да бъдат научени.

1. Срамежливи сте

Срамежливост и скромност често се бъркат като понятия. Богатите, известните, успелите, екстровертните хора могат да бъдат скромни и да не прекаляват със самоизтъкването. Срамежливите обаче по-рядко стават богати, успешни и известни.  Разликата е в способността за комуникация. В днешно време всичко се базира на способностите за говорене, общуване, презентиране. Замислете се само:

  • Ако не можете да отказвате на приятели и роднини неприятни услуги, защото се притеснявате от реакцията им, как ще бъдете достатъчно самоуверени, така че да ви забележат в работата?
  • Ако ви е трудно да си говорите с непознати хора, как ще разкажете подобаващо за уменията си на работодателя или началник?
  • Ако не смеете да направите първата крачка, как ще покажете новия си проект, чудесното иновативно решение или страхотната си идея пред тези, от които зависи развитието ви?

За някои хора подобна смелост може да е наистина трудна, ако са интровертни по природа. Но интроверт не означава задължително срамежлив. Достатъчно е да се научите да преодолявате вътрешните си страхове. Има няколко начина за това:

Съществуват курсове за развитие на тези умения и си струва да инвестирате парите, за да се научите и да бъдете по-успешни в бъдеще. Бързите кредити могат винаги да ви помогнат, ако имате нужда от обучение или професионален консултант, а нямате средствата.

2. Не можете да продавате

Или по-точно вие си мислите така. Съществува широко разпространена ментална нагласа, че продаването е нещо лошо. Често сме настроени негативно към хора, които открито искат да ни продадат нещо. Но на практика ние продаваме всеки ден, по много пъти! Всеки път, когато препоръчате филм, книга или ресторант на приятел, вие му го „продавате“. Всеки път, когато изтъкнете свое умение или знание, вие се продавате.

Така че, приемете, че вече сте продавачи, свикнете с тази мисъл. Следващата задача е малко по-трудна – да продавате атрактивно и успешно. Сещате ли се за примери? Колко неща сте си купили, защото някой е бил толкова убедителен, че сте си помислили, че ви трябват? Независимо дали това е бил продавачът в магазина, рекламата по телевизията или Стив Джобс.

Умението да продаваш е важно, не само когато си в търговията. В края на краищата основният продукт, който ние всички продаваме, сме ние самите. Но няма човек, който да се е справил, ако се е преструвал на прекалено скромен.

3. Твърде много анализирате

След като овладеете горните две умения, започнете да действате. Веднага. Ако твърде много обмисляте и планирате която и да е ситуация, тя ще ви се изплъзне. Може да бъде и още по-лошо – ще се откажете.

Да си представим, че искате да започнете да спестявате всеки месец. Сядате, пишете бюджет, обмисляте как да съкратите разходите, планирате, после правите една таблица на хартия, една на Excel, сваляте едно – две приложения на телефона… Междувременно започвате да се чудите, как така няма да ходите по заведения, защо пък този месец да не си купите нещо, какъв е смисълът от спестяване на дребни суми от заплатата. И ето, че вече сте се отказали. Отлагали сте и сте позволили на дяволчето да се промуши и да ви омае.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »