Новият компютър често няма общо с прищявка и е необходимост, ако искате работата да спори

О, хайде, със сигурност си мечтаете за нов компютър, освен ако току що не сте си купили такъв. Технологиите се променят с главоломна скорост и машините, които сме купили уж сравнително наскоро, вече изглеждат антични на техния фон. И докато няма никакъв проблем да ползвате една и съща готварска печка от 20 години насам, стига да работи добре и понеже сте свикнали с нея, то с компютри, мобилни телефони и таблети съвсем не е същото. Просто не може да използвате всички нови функционалности, които вероятно биха облекчили живота и работата ви. А и, за съжаление, този тип техника се амортизира доста по-бързо. Аналогията да използвате 20-годишен компютър (което означава от 1998 г.) дори не подлежи на споменаване…

Какво ми трябва?

Често желанието за нова техника е подвластно на модата или на видяно у познат. Но не това е начинът да си изберете нов компютър. Ето няколко подсказвания:

  • Може да ви влече към лаптоп, но за вас да е доста по-подходящо да работите на настолен компютър. Често в този тип случаи това е и по-евтиният вариант.
  • Обратното – може да сте свикнали с настолния, но реално да ви трябва лаптоп. Удобството по пренасянето или фактът, че заема в (много) пъти по-малко място.
  • Ако отворите онлайн магазините или просто посетите такъв за техника, може да се замаете от супер възможностите на новите технологии. Това не означава, че трябва да ги имате. Ако боравите само с офис пакет и интернет, надали ви трябва машина за геймъри. Обратно – ако работите с програми за визуализация, по-слаба конфигурация може само да ви създаде проблеми и нерви. Така че нагласете търсенето си спрямо нуждите.

Как да си го купя?

На пръв поглед винаги най-удобни изглеждат опциите за разсрочено плащане, с които самите магазини имат партньорства. Преди да изберете дали да ползвате такава или да предпочетете стандартен потребителски или бърз кредит, направете сравнение на условията, като лихви, такси, цялостно оскъпяване и периоди. От друга страна може да разполагате с част от сумата и да ви трябва просто съфинансиране, каквото най-лесно може да намерите чрез бърз заем.