Кратък наръчник за правилна преценка

Случвало ли ви се е да си зададете въпроса, дали има смисъл да теглите онлайн кредит по дадена повод, или не? Често решенията в живота ни изправят пред подобни дилеми, особено когато те са свързани с пари и също толкова често се стига до вътрешен сблъсък между желанията и разума.

Всъщност отговорът на въпроса от заглавието е много лесен и много кратък: Има смисъл, когато има истинска нужда. Няма смисъл, когато не е наложителен или когато е плод на емоционално решение.

Но все пак ето няколко аспекта, които да преговорите, преди да вземете решението.

За какво да теглите?

Един от проблемите при решенията, свързани с пари, включително и при покупки – от най-дребните и ежедневни, до по-големи инвестиции, е, че човек трудно прави разлика между нужда и наложителност. В единия случай може да имате нужда, но да се справяте добре и без нейното отстраняване, а в другия, е наложително да предприемете действия. Ако сте изправени пред наложителен разход, който не може да бъде спестен или това би означавало значителни проблеми в бъдеще, то тогава и съвсем логично онлайн кредити са най-подходящия инструмент. Всякакви спешни и неочаквани ситуации също могат да влязат тук.

За какво да не теглите?

Понякога емоциите ни подвеждат да действаме прибързано и тогава решенията може да не са най-добрите за нас. Когато сте провокирани от емоциите, а не от необходимост, е добре да премислите няколко пъти, преди да прецените окончателно.

Импулсивността също не е добър съветник. Тя може да ви провокира да вземете онлайн кредит без да сте се запознали добре с компанията и с условията по него. Добре е да се доверявате на реномирани фирми с история и да ги проучвате, а не на рекламни послания или съвети от съседи. „Изкушаващите оферти“ по дървета, стълбове и спирки дори не трябва да ви минават през ума.

И третият сценарий, при който не просто трябва да премислите отново, дали ще теглите онлайн кредит, но и дори да избягвате да го правите, е ако със сигурност няма да имате възможност да го погасите – например при по-голяма сума на заема. Обмислете вариантите, включително и дали заем в по-малък размер няма да може да ви свърши работа.