Крайно време е да резервирате лятната си почивка, ако не сте го направили. Още февруари – март може дори да се окаже трудно, много от по-популярните дестинации може да са запълнени даже от миналата година. Понякога е трудна задача да се вместим в тези срокове за запазване на места заради необходимото капаро. Него обаче може да платите с помощта на бърз кредит, вместо да рискувате да останете без лятна екскурзия или да изпуснете желаните места.

Ако пък се чудите как да подберете дестинацията, има различни начини, по които да се ориентирате.

Какво ви се прави?

Дали предпочитате да се излежавате на плажа и да не правите нищо, освен да съзерцавате морето? Или предпочитате активния отдих в планината, съчетан с движение? Може пък да ви се иска да обиколите малко непознати градове? Трябва ли да е подходящо за определен вид активности, например ако искате да карате колело. Трябва ли да е съчетано и с достатъчно културни и исторически забележителности? А може би е важно да е много тихо и спокойно?

С кого ще пътувате?

Дали ще пътувате сами, само със семейството, с приятели? Особено ако е последното, ще трябва да напаснете предпочитанията си, което не винаги е лесно. Възможно е да се наложи да се съобразите с мнозинството. Което освен че носи риск от това да отидете на място, което не ви е съвсем по вкуса, може да е и по-скъпо, отколкото може да си позволите. Тук отново може да прибегнете до бърз кредит, ако не искате да се цепите от компанията и да си оставате вкъщи.

Определете бюджета

В идеалния случай имате подготвен ресурс още от сега за лятото. В повечето случаи не е така. Изчислете колко ще ви излезе ваканцията с нощувки, път, джобни, допълнителни разходи и буфер за непредвидени случаи. Пресметнете, дали ще може да осигурите сумата до момента на потеглянето. Ако не успеете, с бърз кредит ще си допълните бюджета, но винаги е за предпочитане да сте предварително подготвени.