Най-бързият отговор е: Когато това е по-изгодно и/или когато стане сложно и трудно да ги обслужвате, защото са няколко и с различни падежи. Обединяване на кредити е все по-често срещана практика и сред топ причините за теглене на потребителски или бърз кредит. Ето как да прецените, дали консолидирането на кредити е подходящ вариант във вашия случай:

Какво е обединяване на кредити?

Това е обединяване на няколко кредита в един, практически нов кредит. Преимуществата са, че в такъв случай обикновено получавате по-добри условия. Друго е, че ще имате една вноска за плащане, вместо няколко. Може да го срещнете и като кредит за рефинансиране. Обикновено вземането на кредит за консолидиране е свързано с по-ниски месечни разходи за покриване на кредитния дълг, по-ниска лихва, по-лесно управление. Разбира се всички те зависят и могат да бъдат валидни или не спрямо институцията, от която ще вземете кредита. При някои компании за бързи кредити или банки е възможно при по-големи суми да и е необходим поръчител или съответно залог или ипотека.

Допълнителни съвети

Има и няколко правила, които е добре да следвате при обединяване на кредити. Не е добре да се изкушавате с дълъг срок на погасяване, ако можете да си позволите по-големи вноски. Разбира се, това би облекчило месечния ви бюджет, но крайната цена на кредита ще е по-висока. Обърнете внимание на таксите, когато преговаряте за рефинансиране, както и на това, кои от заемите ви си заслужават рефинансирането. Например, ако имате кредит с нулева лихва, няма логика да го включвате. И след като приключите с този процес, не бързайте да взимате нов заем.

Добре е да подхождате към процеса с цел, например защото искате да намалите вноската или просто защото търсите удобство. Заедно с това е желателно както винаги да проучите предложенията на различните кредитни институции, преди да се насочите към конкретна.