Не е лесно да се справиш с ограниченията, които парите ни налагат в живота. Няма как да спреш да плащаш сметки, всички трябва да ядат, човек има нужда от дрехи и различни стоки за ежедневието. Възвръщането на контрола върху парите е бавен процес и изисква отдаденост, а понякога може да се наложи да вземете и бърз кредит, но начини има. Ето някои грешки, които може да спрете да правите още днес:

Животът от заплата до заплата

Независимо от доходите ви, винаги има варианти за спестяване. Единственото, което ви трябва, са план и дисциплина за спазването му. Ясно е, че веднага излизат оправданията с малките заплати и скъпия живот, но те не са нищо повече от именно оправдания. Размерът на заплатата няма толкова голямо значение.

Не си правите бюджет

Да имате само план някъде в главата си и добри намерения в сърцето не е достатъчно. Ще трябва да си записвате, защото иначе неминуемо ще изгубите н парите си. Нарича се бюджет и не е нищо сложно, но все пак ще трябва да бъдете постоянни.

Харчите без да мислите

Всеки път като сте в магазин или ви хрумне да направите някоя покупка, си дайте поне няколко минути да обмислите, дали наистина ви е необходимо. Не се дръжте като деца и не купувайте всичко, което ви е пред очите и не задоволявайте всяка внезапно хрумнала прищявка.

Нямате цел

Всичко изброено не би имало голям смисъл, ако нямате цели. Чували сте, че е добре човек да има цели в живота, в това число и финансови. Дори да ви харесва да си живеете безгрижно и без планове, опитайте се да си поставяте поне малки, не прекалено дългосрочни и лесно постижими цели. Постигането им ще ви накара да мечтаете все повече и по-дългосрочно.

Не инвестирате в правилните неща

И най-вече в себе си.  Струва си дори да вземеш бърз кредит за целта. Подобни инвестиции увеличават потенциално бъдещите ви доходи. Когато ще можете да се отпуснете и да харчите повече, или пък по-добре – да спестявате повече.