Сутрин бързате, през деня бързате, вечер също си има задачи и ангажименти, а и трябва да си почивате… И никога не ви остава време да си направите личен бюджет, да го поддържате, да мислите за бъдещето, да планирате напред финансите си. И после се оплаквате, как времето не стига и парите не стигат? Този текст е точно за вас.

Подредете приоритетите си

На първо място трябва да разберете, че много от нещата, които вършите през деня, не са важни. Може да са спешни, но да не са важни, означава, че значението им в дългосрочен план е слабо. Често именно така не ни остава време за важните неща – децата, семейството, здравето, финансите. Защото все избираме да се справяме неважни, но уж спешни задачи. Така че този уикенд си отделете час с кафето или когато ви е удобно и си задайте следните въпроси:

  • Какво искам да постигна? До месец? До година? След пет години? А след десет?
  • Какво трябва да направя, за да се придвижа към изброените цели? Как ще го постигна?
  • Какви ще са стъпките ми във времето? Имам ли стратегия, каква да бъде тя?

Един от най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите обаче е, защо искате да постигнете точно тези цели? Той ще ви помогне да отсеете наистина важните. Не прекалявайте с приоритетите – колкото повече са те, толкова по-разпилени ще бъдете и накрая няма да стигнете до никъде по нито една точка.

А сега е време и за финансите

Неизменно някой от приоритетите ви или е финансова цел или е свързан с такава, за да бъде осъществен. Така че ще трябва да намерите начин да ги организирате. По сходен начин си направете план с финансовите цели.

  • По колко и как мога да спестявам?
  • Какви средства ще ми бъдат необходими на даден етап?
  • Ще постигна ли желаната сума за инвестиция само по този начин или ще трябва да допълня с потребителски кредит?
  • Ако нямам много време за действие и трябва сега или скоро да взема потребителски кредит, то какъв е планът ми за справянето с бюджета при тези обстоятелства?
  • Как точно ще менажирам процеса?

Поддържайте мотивацията си

Естествено ежедневието ви няма драстично да се промени след този процес на изясняване, който е най-добре и да си запишете (най-добрият лек срещу забравянето). Ще трябва да го пренаредите, обаче. Понякога няма да ви се иска да се занимавате с „важните“ задачи и ще искате да отложите. По традиция обаче всяко отлагане води след себе си ново и ново, докато накрая не занемарите всичко. Затова не се поддавайте и често препрочитайте целите си, за да се мотивирате отново.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »