Лошите кредити наистина са лоши. Натоварват ви финансово повече, отколкото сте планирали и може да ви докарат много главоболия. Ето няколко съвета как да се предпазите от влошаване на кредита или да се избавите от вече създала се ситуация.

Плащайте навреме

Старайте се да не си бавите вноските по кредита, защото понякога един ден отлагане може да ви доведе до там да забавите цял месец. Най-лесният начин да го направите е като плащате или отделяте сумата още в момента на получаване на заплата или доход (ако това не съвпада с падежната дата). Това е важно и по друга причина – дори не толкова голямо забавяне може да бъде отразено в кредитната ви история в Централния кредитен регистър и да се отрази на кредитния ви рейтинг.

Ако е наложително, се посъветвайте

Ако няма как да избегнете забавяне, се посъветвайте с банката или небанковата компания, която ви е отпуснала кредита. Там ще ви посъветват дали и каква отсрочка може да получите. Втори вариант е да предоговорите заема и така например да промените размера на вноските и срока. Има опция и ако е за една вноска да вземете малък кредит от типа до заплата, за да я покриете, но не забравяйте, че ще трябва и него да връщате.

Не прекалявайте

Вземането на прекомерно много кредити е честа грешка, която обаче почти винаги води до кредитна спирала, обща невъзможност за изплащане, лоши кредити, съдебни процедури. Опитайте се да поддържате бюджета си в разумни граници и да не прекалявате с харченето – то е това, което ви принуждава да взимате кредити.

Без отчаяние

Ако сте попаднали в ситуация с лош кредит е важно да запазите самообладание и да не вдигате ръце. Преценете какви са опциите и предприемете необходимите стъпки. Може да ви звучи извън темата, но това е една от най-важните точки и съвети, защото отчаяте ли се, е много по вероятно да не успеете да мислите и действате разумно и рационално.

Не се крийте

Ако сте стигнали до там да ви изискват кредита предсрочно по различните възможни процедури, най-голямата грешка, която може да допуснете, е да решите да се укривате. Наказателните лихви си текат, в края на краищата ще бъдете открит и ще бъде още по-лошо. Последвайте предходния съвет и запазете самообладание, а след това вижте как може да разрешите проблема по най-добрия начин.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »