Има един начин да изчистите лошата си кредитна история в ЦКР. Вижте кой

Да се сдобиеш с лоша кредитна история в Централния кредитен регистър на БНБ е доста неприятна ситуация за повечето хора. Причината е, че в зависимост от степента на влошаване, това може да означава да нямате достъп до никакъв кредитен ресурс. Иначе казано да не може да вземете заем нито от банка, нито от небанкова компания за бързи кредити. Но нека първо да разгледаме що е това „лоша кредитна история“:

За кредитния рейтинг

Кредитната история е нещо като ваше досие, което се открива автоматично в момента, в който изтеглите първия си кредит. Данните се обновяват месечно и се съхраняват в Централния кредитен регистър (ЦКР) към БНБ. Повече за самия ЦКР може да прочетете в ТАЗИ статия.

Там се отразява, дали правите плащанията си към кредитите си навреме, има ли забавяния и какви. Така например ако сте забавили само една вноска, положението съвсем не е страшно. Ако са 2 – 3, вече няма шанс да получите кредит от банка, но има някакъв шанс при фирмите за бързи кредити, като Фератум, Вивус, Credissimo, СмайлКредит, Минизаем. Когато обаче срещу вас вече е започнала процедура по принудително събиране чрез колекторска фирма или съдебен изпълнител, има образувано дело – шанс за кредит няма да получите никъде. Но има ли надежда?

Как се получава „чистенето“ на лоша кредитна история?

Отговорът е само един: С търпение. Данните, които се взимат предвид при справката при кандидатстване за кредит, имат давност 5 години. Това означава, че дори и да сте се сдобили с лош кредитен рейтинг в ЦКР, ако в следващите 5 години нямате закъснения по вноски (или просто нямате кредити), историята ви се „изчиства“.

Как да се предпазите?

Естествено, като си обслужвате кредита в съответствие с плана си разсрочване. В същото време е пределно ясно, че на всеки се случва да има финансови затруднения и да не може да си плати една или няколко вноски по кредит към датите на падежа. Тогава най-добрият начин да се справите е като се обадите на обслужващата банка или компания, за да ви посъветват какво да правите във вашия конкретен случай – понякога е възможна отсрочка, друг път предоговаряне или друг начин за рефинансиране.