Решили сте да вземете кредит, но още се колебаете какъв и съответно как ще се отрази на финансите ви в бъдещ период? За да планирате най-добре изплащането на кредита си, трябва да си отговорите на серия въпроси.

Размерът

Ако ви трябва малък бърз кредит и имате възможност да го погасите наведнъж, това може да е по-изгодно, отколкото да го разсрочвате. В немалко случаи може да откриете продукти като кредит до заплата, които при определени условия са без оскъпяване. Ако не сте сигурни, че бюджетът ви ще позволи да върнете сумата в рамките срока, може обаче да вземете кредит с изплащане. Същото важи и при по-големите суми.

Срокът

Срокът може да зависи от много неща, но най-вече от личните ви възможности и планове. По принцип колкото е по-дълъг срокът, толкова повече е и оскъпяването на кредита. Ако имате възможност да плащате по-високи вноски, ще изплатите кредита си по-бързо и ще ви излезе по-евтин. Ако обаче можете да отделяте по-малки суми месечно, по-добре заложете на по-дълъг период на изплащане, макар че оскъпяването ще е повече. Това е заради собствената ви сигурност, че няма да бавите вноски, което може да доведе до негативи за вас.

Вноските

По същество основните видове вноски са анюитетни (равни) и намаляващи. Както се досещате от наименованията, при първите всички вноски от периода на изплащане са едни и същи, докато във втория вариант в началото плащате повече и постепенно размерът на вноските намалява. Разликата е в съотношението между сумата за главницата и тази по лихвите. При равни вноски в началото на периода всяко плащане към кредитора се формира от по-голяма сума лихви и по-малка по главницата, докато в края съотношението е обратното. При намаляващите сумата по главницата, която плащате всеки месец, се запазва една и съща. Размерът на лихвите в началото е по-голям и впоследствие намалява, от което и сумата на вноската. В повечето случаи предпочитания план е за изплащане на равни (анюитетни) вноски заради по-лесното планиране.

Бъдещите ви планове

След като знаете горното, е добре да наложите към плановете си за бъдещето. Ако имате съмнения, че може би ще изпитате финансови затруднения, може би е по-добре да се спрете на план с по-ниски вноски и по-дълъг срок. И обратното, ако очаквате финансово подобрение в личен план, може да си позволите по-високи плащания за по-кратък срок.

Когато не сте сигурни кой е най-подходящият вариант за вас, се обърнете към експерти от избраната кредитна компания, за да ви съдействат със съвет. Същото важи и ако изпитате затруднения в изплащането. Потърсете съвет и помощ от кредитора си.