Трябват ви само няколко основни правила, за да се научите да управлявате добре парите си

Управлението на личните средства е един от най-актуалните проблеми в днешно време (а вероятно и от векове насам). Особено за хората, които не успяват да излязат от кръговрата на „от заплата до заплата“. Често е доста трудно човек да проследява толкова старателно парите си, че да е наясно какво се случва с всяка стотинка. А и някои съвети са толкова аскетични, че малко хора могат да се придържат към такава стриктна дисциплина. И все пак има някои златни правила, които не са толкова трудни, така че човек да не може да се придържа към тях. Като да вземеш кредит за рефинансиране, вместо да влизаш съзнателно в кредитна спирала. В същото време са достатъчно полезни:

1. Спестявай от ненужното

Механизмът е ясен: Всеки месец получавате някакви доходи и имате някакви разходи. Далеч сме от мисълта, че всичко, свързано с тези разходи, е задължително. Така че направете списък на нещата, за които харчите пари без да е нужно и премахнете поне тях.

2. Плащай пълната цена, само ако си без избор

Може би най-лесният начин да спестите, е да се възползвате от намаленията. Освен ако не става въпрос за спешна покупка. Във всички останали случаи имайте търпение да изчакате разпродажбите. И без това се случват все по често, с повод или без повод – сезонни, коледни, черни петъци, покрай празници, при разчистване на склада, когато компанията има повод…

3. Плащайте дълговете си навреме

Няма нищо по-неприятно от това, да прекалиш с кредитите. Те са изключително полезни, но всичко е в дозата. Както червеното вино е изключително полезно в разумни количества, така може да стане и вредно, ако изпивате всеки ден по литър – два. Същото е и с кредитите, така че не прекалявайте с много наведнъж и ги обслужвайте навреме. Ако се окажете в затруднение, потърсете вариантите за вземане на кредит за рефинансиране.

4. Автоматизирайте всичко възможно

Плащане на сметки, обслужване на вноски, пазаруване – вече почти всичко може да бъде автоматизирано. Независимо дали ще използвате разплащателна платформа или ще се възползвате от разплащателна сметка, при която сумите за сметките се теглят автоматично. Целта е всичко да става лесно и бързо. Обединяването на заеми с кредит за рефинансиране също спестява време, внимание и такси.

5. Увеличавайте спестяванията, не ги намалявайте

Ако спазвате поне част от правилата, вероятно след време ще имате заделени средства и дори ще ви се отвори допълнителен ресурс. Грешка би било да се „успокоите“ и да започнете да харчите повече. Правилната стратегия е обратната – опитвайте се да спестявате все повече всяка изминала година.

6. Увеличавайте доходите си

Логично е да се притеснявате не само какво излиза от бюджета ви, но и какво влиза. Опитвайте се да увеличавате доходите си – с по-добра работа и повишение или пък със странични ангажименти.

7. Четете за пари и учете

За да властвате над парите, трябва да ги познавате заедно с механизмите им на действие. Не е нужно да се интересувате от финанси, само ако се целите в работа във финансовата сфера. Всяко ново знание е важно. Особено тези, които ще ви помогнат по предната точка – за повишение или за страничен доход.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »