Между 25% и 50% от хората се чувстват стресирани и преуморени на работа. Причината обаче не е в броя на работни часове или в шефа и колегите, а в модерните опити да правим по няколко неща наведнъж и да си разпределяме вниманието едновременно между няколко задачи. В днешно време работата ни следва дори и по време на почивка – през телефона и лаптопа мейлите и задачите не спират да валят, а е трудно да ги изключиш изобщо.

От опитите за мултитаскинг най-много страда добрата продуктивност. Докато си мислите, че правите няколко неща едновременно, практически напредвате доста по-бавно, отколкото ако ги вършите едно по едно. Доказано е, че като превключвате от една задача към друга времето за изпълнението й се увеличава с 25 на сто заради необходимостта от пренастройване на вниманието. По-важното обаче е, че по-този начин похабявате огромни енергийни ресурси всеки ден, с което умората надделява, а така спада и добрата продуктивност. Ето няколко съвета как да промените порочната практика. А по-добрата работа ще ви се отрази и финансово.

Най-важното е за сутринта

Вършете най-важните си задачи сутринта и по възможност без да прекъсвате и да се разсейвате. Отделяйте 60 до 90 минути с ясно време за начало и край. Опитайте се да устоите на импулсите за разсейване, проверка на поща, социални мрежи, други и по-маловажни задачки. Колкото по-концентрирани сте, толкова повече работа ще свършите.

Време за мислене

Установете график с периоди, в които ще отделяте време за дългосрочни планове и размишления. Това е стратегически ход, ако вмъквате тези разсъждения между останалите неща, лесно ще ги забравите. Друг съвет е да го правите в различна обстановка, не в офиса или в дома, излезте навън, изпийте едно кафе в приятно заведение. Важно е в този момент да сте отпуснати и спокойни.

Почивката е за почиване

По време на почивка наистина се изключвайте от мислите за работа, дори това да означава съвсем реално прекъсване на комуникациите. Това означава и да отделяте време за съответните ваканции. Препоръчително е регулярно да се откъсвате, поне за уикенда. Ако ви е трудно по финансови причини, може да изберете бърз кредит. Така или иначе редовната почивка ще ви се отплати.