Редица проучвания показват, че бързите кредити изобщо не са само за бедните – у нас и по света

През последните години бързите кредити заемат все по-голям дял в потребителското кредитиране, привличат нови и повече клиенти и увеличават паричния обем на този тип заеми. Заедно с това този растеж е доста бърз – повече, от този на банковите потребителски кредити.

Причините са очевидни:

  • Бързите кредити са по-удобни и често изцяло онлайн.
  • Изискванията са доста по-малко, което спестява бюрокрация и загуба на време за хората.
  • По-достъпни са, от една страна заради онлайн обслужването, от друга защото могат да бъдат отпускани на по-широк спектър от хора (например тези, които не са на постоянна работа).
  • Предоставят удобни суми, тъй като минималните прагове са по-ниски и могат да бъдат ползвани и за ежедневни нужди.

С тези тенденции отдавна вече се променя и профилът на кредитополучателите. Все по-често става въпрос за хора от средната класа. Те имат достатъчно доходи и използват бързите кредити като удобен инструмент да наместват месечните си финанси. Статистиките показват също, че се увеличава дела на младите хора, в активна възраст, с добро образование и добри заплати. Същите те са основните почитатели на онлайн потреблението, което вече обхваща широк спектър от стоки и услуги.

Данните сектора показват, че дори хора с доста високи доходи теглят бързи кредити – за финансиране на почивки, покупки или за регулярни разходи. Бързите кредити станаха достатъчно популярни, а хората са по-информирани и се възползват от предимствата им.

А как е по света?

Тенденцията за достъпност на заемен финансов ресурс и активното му използване не само от избрани хора не е само в България. Наскоро проучване на института „Брукингс“ показа, че близо 20% от средната класа в САЩ теглят периодично бързи заеми.

Изследването обяснява феномена, който очевидно наблюдаваме в международен мащаб: Просто по-богатите хора харчат повече, затова и често имат нужда от повече средства. Често това са хората, които са си позволили да изплащат и ипотечен заем, който допълнително натоварва месечния бюджет. Не малко от тях нямат и спестовни навици.