Ще започнем с най-очевидния начин: Не се доверявайте на обявите на хартия, разлепени по дървета, спирки, сгради и контейнери за боклук, с неясен източник и гръмки обещания. Почти със сигурност става въпрос за рекетьори, измамници или лихвари. Най-добрият начин да се предпазите от лихвари е, като се обръщате само към утвърдени фирми в кредитния бранш. Това означава също да проверявате информацията на сайтовете им и да проследявате има ли за тях мнения в интернет. Ето и още няколко съвета.

Лихварите не ви разпитват

Лихвари не задават много въпроси, защото не ги интересуват. Няма да тръгнат да ви проверяват кредитната история, най-малкото защото само лицензирани компании имат достъп до съответните регистри. Това може да звучи много примамливо, но после ще ви излезе през носа. Всички регистрирани и лицензирани компании правят проверки за това, как сте обслужвали кредитите си досега, работите ли, какви са доходите ви и пр.

Сроковете са необичайни

Няма такъв срок като „връщате когато можете“. Условията по един кредит са ясни и се договарят от компанията и кредитополучателя. Ако попаднете на някой, който е склонен да ви даде пари за неопределено време, очаквайте да си ги иска с неговите си начини в много по-голям размер и с нелегални средства.

Лихварите нямат сайт, нямат фирма

Устните твърдения не са доказателства. Щом някой ви казва, че има фирма за бързи кредити, то проверете дали е наистина така онлайн – сайтът в днешно време е задължителен. Позвънете на телефоните, за да се уверите, че не са фиктивни. Проверете и регистрацията на фирмата.

Необичайни оскъпявания

Кредит без лихва? Има, но при определени условия, които трябва винаги да четете много внимателно. Ако сте попаднали на съмнителна обява, вероятно тези условия и параметри няма да ви бъдат съобщени от лихвари или ще се опитат да ви омагьосат с устни обяснения. И после да ви начислят гигантски такси или други оскъпявания.

Без документи

Задължително изисквайте всички необходими документи преди вземането на бърз кредит – стандартен европейски формуляр, общи условия, договор. Не съществува такава практика като да вземете парите, пък после да четете и пишете. Или изобщо нищо няма да ви бъде предоставено, или ще е с бомбастични условия.

За да се предпазите, както стана дума в началото, е най-добре просто да избирате познати и популярни компании. Дори и да не е така, обаче, проверявайте – има ли фирмата сайт, има ли валидни телефони, има ли други данни за контакт, упоменат ли е лиценз от БНБ.