По въпросите за парите винаги е добре да може да разчиташ на себе си

За да се научиш да управляваш парите си може да ти се наложи да приложиш хитрости. Налагат се, за да промениш навиците и отношението си към парите досега – задачи, които съвсем не са толкова лесни.

А навиците, включително по отношение на финансите, са се оформяли през целия ти живот. Някои анализатори го наричат „лична парична история“: Как родителите ти са се отнасяли към финансите, каква роля имат парите в живота ти, как мислиш за тях и т.н. Не може да промениш самата история, но ако я разбираш добре, може да предприемеш правилните стъпки и да не повтаряш предишни (включително и чужди) грешки и сам на себе си да си финансов съветник.

За да си добър финансов съветник, може да си зададеш следните въпроси:

–           Какво съм научил за парите от родителите си?

–           Тези убеждения съответстват ли на настоящите ми ценности?

–           Какво бих направил по различен начин, ако мога да променя историята?

–           Кой или какво би ми било в подкрепа за придобиването на нови финансови навици?

Промяната е много по-лесна, когато разбираш проблема и вникнеш в същината му. А това става като си задаваш въпроси и анализираш.

Ето и пример: Ако родителите ти не са обсъждали с теб парите, може да си израснал в среда, където те винаги да са били достатъчно и като малък да не си си задавал въпроса откъде идват. Самата тема не е изглеждала трудна и когато един ден се сблъскваш с реалността, очакваш тя да е също толкова лесна. Само че тя рядко е и това може да доведе до разочарование и изпадане в леност и паразитизъм.

Обратното: Ако парите вина ги са били мъчна тема, която е водела до ограничения в детството ти, а репликите са се въртели около това колко е трудно изкарването им и как никога не стигат, може да се превърнеш в потиснат млад човек, който няма достатъчно вяра, че може да постигне нещо.

Какво може да направиш за да си добър финансов съветник на себе си?

Започни да пишеш нова история. Задай си въпросите:

  • Какво трябва да променя в мисленето си, за да се чувствам комфортно по темата за парите?
  • Откъде да започна и какви ще бъдат стъпките ми?
  • Какво искам да покажа и науча децата си?

Поправянето на грешки в програмите от миналото е трудна задача, при това не бърза. Трябва търпение и постоянство. Все пак става дума за разчистване на натрупвани с десетилетия убеждения.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »