Както при всеки друг продукт, вземането на онлайн бърз кредит е свързано с повишено внимание от ваша страна

Често финансовите проблеми могат да принудят човек да действа прибързано. Когато това се отнася до взимането на онлайн бърз кредит, това може да ви вкара в неприятна клопка. Например да попаднете на недобросъвестни лица или фалшива компания. Важно е да запазите самообладание и независимо колко спешна е ситуацията да обърнете внимание на следните фактори, за да се предпазите от злоупотреби.

  1. Не съществуват необичайно изгодни условия

Когато попаднете на предложение за кредит с необичайно изгодни условия, например не ви пита за дохода, не ви обвързва с договор и заедно с това и никъде не можете да прочетете условията, вероятно си имате работа с нелегална дейност. Никога не взимайте пари без договор, винаги искайте да се запознаете подробно с параметрите. Не се съгласявайте на устно разказани условия, те не могат да бъдат валидни. Не подписвайте нищо, което не сте прочели.

  1. Не взимайте пари от частни лица

Компаниите, които имат право да отпускат кредити, са банките и небанковите кредитни институции. ЗА целта те минават през процедура по лиценз, трябва да отговарят на редица критерии и подлежат на строг контрол. В никакъв случай не взимайте заем от частно лице, защото може да станете жертва на рекет. Частни лица нямат право да предоставят бързи кредити.  Същото важи и за нелицензирана фирма, което лесно може да проверите в интернет. Не се предоверявайте на оферти по телефона.

  1. Запознайте фирмата, преди да й се доверите

На първо място проверете, дали има сайт. Прочетете условията на кредитната компания, запознайте се с историята й, проверете дали е регистрирана в БНБ и съответно дали има издаден лиценз за дейност. По-добре е да залагате на утвърдени компании с познати имена. Само така ще можете да си гарантирате спокойствието.

  1. Прочетете общите условия

Винаги преди да пристъпите към теглене на заем се запознавайте с условията по кредита, сроковете, лихвите и таксите. Те трябва да ви бъдат предоставени чрез Единния европейски формуляр, който кредитните фирми и банките са длъжни да ви дадат. Четете подробно.

  1. Запознайте се с лихвите и оскъпяването

Сравнете цените на кредита, предлаган от различните компании. Проверете не само лихвите, но и цялостното оскъпяване на продукта и крайният размер на средствата, които ще дължите – ще го откриете под наименованието Годишен процент на разходите (ГПР). Обърнете внимание и на броя и размера на погасителните вноски.

  1. Информирайте се за последствията при просрочие

Важно е да знаете предварително, какво се случва, ако изпитате затруднение и забавите вноска с няколко дни. Като цяло е най-добре да се постараете да избягвате такива ситуации, но е добре да знаете последствията при подобен сценарий.

  1. Питайте и се консултирайте

За всичко, което не ви е ясно или ви затруднява, се обръщайте към консултант на избраната кредитна компания. Той ще ви обясни всичко, което искате да знаете. Същото важи и ако все пак изпитате затруднения с изплащането на изтегления кредит, по-добре се посъветвайте с компанията за възможности за предоговаряне на сроковете и вноските. Не правете грешката да се криете от кредитора, тъй като това може да ви донесе само вреди, като лоша кредитна история и принудително събиране на задълженията от съдия изпълнител.