Опцията за отказ от кредит е една от клаузите, които са много добре уредени и въпреки това много хора не познават

Опцията за отказ от кредит е една от клаузите, които са много добре уредени и въпреки това много хора не познават. Напълно реална ситуация е да пристъпите към процедура по заявяване и теглене на потребителски кредит, а после да искате да се откажете: Може финансовата нужда да е отпаднала, да сте намерили друг начин за финансиране или просто да сте размислили. Причините нямат значение, но ето при какви условия и кога може да се откажете от кредит (и, разбира се, кога вече не можете).

При първоначално запитване

Много хора се притесняват, особено при онлайн отпусканите кредити, че веднъж като пратят запитването или заявката, то вече са едва ли не длъжни да вземат парите. Това не е така и заявката за кредит по никакъв начин не ви задължава да продължите процедурата. Целта й е от кредитната институция да ви предложат възможни варианти за търсеното от вас финансиране и, естествено, да проверят и да ви уведомят, дали може да го получите или не. Така че заявката за кредит е само от полза за вас, защото така може да научите отговорите на въпроси, които вероятно си задавате: Какъв продукт ми е необходим и подходящ? Дали ще ме одобрят? Колко ще ми струва? В какъв срок мога да направя отказ от кредит?

При получаване на договора

Съвсем логично е, че докато не кажете „Да“ и не подпишете договор, вие нямате задължение да взимате заявения кредит. Когато от компанията ви изпратят Договор и Стандартния европейски формуляр, имате пълното право да ги четете и премисляте на спокойствие и, ако пожелаете – да се откажете да теглите заема. В общи линии сте в същото волно положение като при първата точка.

След подписване на договор

Тук вече става по-сложно, но все пак законът предвижда възможност да направите отказ от кредит и след като сте подписали договора. Срокът за това е 14 дни, считано от датата на подписване. В този срок трябва писмено да уведомите кредитодателя за намерението си. За целта използвайте формата за уведомление за отказ на конкретната институция. Имайте предвид, че трябва да върнете получените пари в пълен размер заедно с оскъпяването му до деня на отказа. Внимавайте именно за тези два момента: 1. Че е необходимо писмено да уведомите компанията и не става просто да преведете парите обратно. 2. Че връщате цялата главница заедно с лихви и такси за дните от подписване на договора до връщането му.

По-късно от 14 дни

След двуседмичния буферен период НЕ може да върнете или да се откажете от заема. Възможни тук стават опциите за предсрочно погасяване на част от кредита или в целия му размер, като обикновено това е свързано и с плащането на неустойка. Не дължите обаче пълния размер на лихвите до края на периода. Размерът на неустойката зависи от някои фактори като оставащия период до края на погасителния план и пр.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »