В днешно време е възможно да изтеглите потребителски кредит буквално за по-малко от час, дори минути. И в това включваме времето за кандидатстване, отговор и получаване на парите. За да разберете какъв кредит и откъде е най-подходящо да изтеглите според вашите нужди, ви предлагаме няколко пункта, по които може да се ориентирате:

  1. Каква сума ви трябва?

Ако искате да получите малка сума, от порядъка на 50 – 500 лв. това трудно може да се случи с кредит от банка. Макар че някои банки също имат ускорени процедури за потребителски кредит, минималната сума често над 500 и дори над 800 лв. Тоест, ако ви е необходима малка сума, е по-подходящо да се обърнете към компаниите за бързи кредити. При тях минималните заеми започват от 50 – 100 лв.

И обратното. Ако спешно ви трябват повече пари, може би няма да можете да ги получите от компания за бърз кредит. Разбира се, различните компании предлагат различни опции, но ако трябва да обобщим колко средно е тавана – това са 2500 – 3000 лв. Може да откриете и предложения за до 5 хил. лв., но те обикновено са за досегашни лоялни клиенти на компанията. Това означава, че трябва да сте ползвали услугите й и да сте били изряден платец.

  1. Имате ли трудов доход и каква е кредитната ви история?

Тези две условия – наличие на заплата по трудов договор и добра кредитна история, обикновено се изискват от банките. Някои изискват да имате превод на заплата при тях, но дори да нямате, пак ще трябва да сте на заплата. Добрата кредитна история означава, да не сте имали забавяния при плащане на вноските по предишни кредити.

Компаниите за бързи кредити обикновено не изискват заплата и е възможно да ви отпуснат бърз заем, дори да имате по-нисък кредитен рейтинг. При всички положения ще е необходимо да удостоверите, че получавате някакви доходи (по граждански договор, наеми и ренти, хонорари), защото това означава, че можете после да покриете кредита. Ако кредитната ви история е много лоша – трайно не сте изплащали заем, укривали сте се при опит да ви бъдат събрани вноските, срещу вас тече производство – шансовете ви намаляват драстично.

  1. Колко спешно ви трябва?

За някого спешно може да означава до два – три дни, за друг – до половин час. Всичко зависи от конкретната ситуация. Най-скоростно потребителски заем можете да получите от компания за бързи кредити. Процедурата протича горе – долу така (според конкретната фирма):

  • Подавате онлайн заявка, в която посочвате исканите от вас данни, размерът на заема и предпочитан период на изплащане. Това може да стане през сайта на компанията, ако има такова – през мобилно приложение, през чат и т.н. Или ако предпочитате, може и да се обадите по телефона.
  • С вас се свързва служител, за да ви каже, дали сте одобрен. Отново в зависимост от фирмата може да се случи до няколко минути или до половин – един час.
  • Получавате договора си, който задължително трябва да прочетете. Ако по някаква причина размислите, все още можете да се откажете.
  • Парите си получавате в повечето случаи по банкова сметка, на каса или по друг предпочитан и предлаган от компанията начин (Cashterminal, офис на компанията).

Препоръчваме ви да избирате компании с утвърдени имена и имидж, за да не рискувате парите си.