Обикновено говорим за разликите при взимането на кредит от банка или небанкова кредитна институция. Често обаче изборът не е такъв, а е по-скоро бърз кредит или заем от заложна къща. Такъв избор се налага, когато парите са нужни наистина спешно, когато поради някакви причини няма възможност за кредит от банка (липса на заплата, лоша кредитна история и пр.) или просто защото тези двата са сред по-удобните варианти.

Как да изберете

На първо място, независимо кой вариант ще предпочетете, е задължително да проверите компанията, която стои зад предложението за бърз кредит или за заем от заложна къща. Съмнителни обяви, малки гаражчета, липса на документация около сделката – това не трябва да допускате, защото може да се разделите със сериозни финансови средства. Доверявайте се на сериозни и големи компании, които имат история в сферата си на дейност, а не на квартални предложения.

Предимства и недостатъци на заложната къща

В заложните къщи могат да ви отпуснат заем срещу залог – най-често някаква движима вещ. Съответно, когато изплатите заема си, получавате предмета обратно. Неудобство е обаче, че сумата, която получавате срещу въпросния предмет (техника, бижута и т.н.), обикновено е значително под стойността му. Съответно ви се начислява лихва и впоследствие го откупувате за по-висока сума. При някакъв вид неизпълнение от ваша страна, може да си останете и без въпросния предмет, което не е удачно, особено ако е скъпа за вас вещ. Някои заложни къщи дават възможност да бъде заплатена само част от сумата и договорът да бъде удължен. Практиката обаче показва, че около 20% от хората, които стават техни клиенти, се отказват от връщане на заема и съответно се разделят с вещта си.

Предимства и недостатъци на бързите кредити

Спрямо заема от заложна къща, бързите кредити имат един основен „недостатък“ и той е, че няма вариант да не изплатите заема си. За по-дребни суми обаче определено са с редица предимства, а хората най-често се двоумят между двете опции именно при нужда от по-малка сума пари. Много от компаниите за бързи кредити имат оферти за т.нар. кредити до заплата, които са без лихва в рамките на промоционалните условия. Това означава, че връщате заема в рамките определен период (обикновено до месец) в същата стойност, която сте изтеглили. При необходимост можете да го рефинансирате, но няма опасност да се разделите с телефона си или любима гривна. Другото удобство на бързите кредити е, че в повечето случаи се отпускат онлайн. С други думи няма нужда да обикаляте и да търсите офис така, както бихте обикаляли, за да търсите правилната заложна къща. И не на последно място, ако често се възползвате от услугата, компаниите имат промоционални оферти за лоялни клиенти.