Кредит при майчинство – трудна, но възможна задача

Този прекрасен момент в живота на всяко семейство – раждането на дете, е свързан с великолепни вълнения и спомени. Но заедно с това може да причини и сериозни финансови трусове. Разходите на майката и бащата се променят, структурата на бюджета им също, а доходи не само че рядко отиват нагоре, но може и да намалеят.

Когато жената излезе по майчинство, държавата се е погрижила да получава обезщетение за период от 410 дни в размер от 90% от средното брутно възнаграждение по трудов договор през изминалите две години. След това още една година има право на предвиденото от държавата минимално обезщетение.

Какво означава това? Означава, че ако сте майка на дете до 1 година и сте били осигурявани на висока заплата, обезщетението ви може да е по-високо от заплатата, която получават много жени. И все пак вторите могат по-лесно да получат кредит, отколкото майката с високото обезщетение.

Защо е така и може ли майка да вземе кредит по време на майчинство?

Причината повечето финансови институции да отказват отпускането на кредит на жени по майчинство, е че обезщетението, което те получават, е неприкосновено. Това означава, че за разлика от трудовата заплата, то не може да бъде запорирано при евентуално неплащане на вноските. В някои банки може да ви посъветват кредитът да бъде изтеглен на името на партньор, съпруг или дори роднина. В други е възможно да ви отпуснат заем до определена сума, ако имате поръчител, който да гарантира изплащането му в случай на невъзможност вие да си покривате вноските. И в двата случая доходите на втория човек или поръчителя трябва да са достатъчно високи и да имат чиста кредитна история. Но това са по-скоро изключения, отколкото правило и дори при наличие на подобен продукт, пак е възможно да получите отказ.

Кой може да ви отпусне кредит при майчинство?

Заем по време на майчинство все пак е възможна мисия при компаниите за бързи кредити. Техните изисквания не са толкова завишени, както е при банките, докато условията не се различават толкова. Единствено неудобство би било, ако ви трябва по-висока сума, тъй като фирмите за бързи кредити отпускат заеми в ограничени размери.

И все пак е напълно достатъчно, ако трябва да направите спешен разход в рамките на до 2000 – 3000 лв. и няма как да чакате, докато се върнете на работа. Например ако трябва да направите ремонт на детска стая или да се сдобиете с мебели и бебешки пособия. Компаниите за бързи кредити приемат факта, че все пак имате доход, макар и под формата на майчинство, и ако преценят, че можете да изплатите заема си, няма да има никакъв проблем той да ви бъде отпуснат.

Удобството за майки с малки бебета

При всички положения този вариант е и по-удобен, когато става въпрос за майка с малко бебе. Не се налага да ходите по офиси и да попълвате документи. Повечето бързи кредити се заявяват и отпускат онлайн. Може да използвате краткото време, докато бебето спи.