Изборът на мобилeн телефон понякога е сложна работа. Гамата от продукти е толкова широка, че често води до объркване. Винаги стои и въпросът дали да го вземете на изплащане или да платите еднократно цената, например с бърз кредит за телефон. Много пъти хората залагат на известните марки, които обаче са значително по-скъпи. Но пък при купуването на евтин телефон от съмнителна марка рискуваме да се счупи съвсем скоро. А телефонът все пак е сравнително дългосрочна инвестиция, не го подменяме през 2 – 3 месеца.

Ето как да изберете

Самият телефон – марка и модел, изберете спрямо това, за какво ще се ползва и какви функционалности има. Цвят и красота не са функционалности. Ето за какво обаче може да внимавате:

– наличие на добър сервиз

– лесно откриваеми допълнителни аксесоари на приемлива цена

– безпроблемно синхронизиране с компютър

-качеството на връзка; качеството на звука по време на разговор

Запитайте се какви функции са ви най-необходими. Задължително ли трябва да е с най-качествената камера? Последните модели смартфони обикновено снимат достатъчно добре, може да не е чак с параметри на професионален фотоапарат. Трябва ли да е от известна марка? Може би за едни и същи пари ще може да си купите телефон от не толкова популярна марка, но с отлични параметри или популярна марка, но по-некачествен модел.

Как да го купите

Недостатъкът на телефоните на изплащане е, че трябва да подпишете договор с мобилния оператор, обикновено двугодишен. Това е ограничаващо, ако в този период решите, че искате да смените оператора. Другият проблем е, че докато тече договора, няма да се възползвате от телефон на изплащане и ще трябва да чакате неговото изтичане. Ако решите да платите цената наведнъж, тези усложнения не съществуват. Затова понякога е по-удачно да вземеш бърз кредит за телефон, отколкото да се обвързвате с покупка на изплащане.