Само преди години процесът по кандидатстване за кредит включваше разпити, поръчители, кредитна история, доходи, купища документи. Такава е задължителната процедура, ако искаш да получиш пари от банка. По отношение на прохождащите по онова време небанкови институции пък мъчението можеше да бъде допълнено от странни истории с неясни източници, лоши хора и неприятни последствия. Годините обаче текат и времето се мени.

Реалността срещу митовете

Последните проучвания показват, че все повече хора се възползват от възможността да получат бърз заем по удобен и лесен начин. Самите процедури стават все по-скоростни, а контролът се увеличава – държавните регулации са достатъчно стриктни.

А хората, които ползват онлайн бързи кредити са предимно в активна възраст – между 20 и 40 години, със средно и висше образование. Данните показват също,  че повечето остават доволни от услугата и биха я ползвали отново, а някои и го правят.

Ето някои от легендите за бързите кредити и защо те са остарели или напълно неверни.

–           Фирмите за бързи кредити тормозят хората“. В момента компаниите в бранша подлежат на контрола на БНБ и КФН. Те са длъжни да минат през сложна процедура по лицензиране с високи изисквания. Истинските фирми за бързи кредити действат изцяло според закона, но това означава да внимавате като взимате кредит, за да не попаднете на нелегални лица.

–           “Лихвите са високи”. Напротив. По закон небанковите кредитни институции имат редица ограничения. Включително и в Годишния процент на разходите (ГПР) за един заем, който е с фиксиран таван. Трябва да се има предвид обаче, че малките кредити често са и за по-кратък срок, така че никога не достигат този таван. Когато разсрочването достига или надвишава година пък е добре да се внимава в допълнителните възможни такси. А най-добре е просто внимателен преглед на условията на фирмите на пазара.

–           “Бързите кредити са само за глупаци”. Ако смятате, че изобщо кредитите са за глупаци, добре. В противен случай това е един изключително удобен финансов инструмент. Много по-чист от молба към приятел или обръщане към заложни къщи. А и както стана дума по-горе, ползвателите са предимно образовани хора.

–           “Процесът е много сложен”. Всъщност кандидатстването за бърз заем обикновено отнема минути. Отдавна е достъпно онлайн, през интернет. Според данните процесът от кандидатстване до получаване на парите отнема до 30 минути, рядко час или малко повече.

–           “Пълно е със скрити клаузи”. Заради изброените регулации е трудно възможно да има, но трябва да се чете внимателно. Условията са задължително вписани в договорите, а всички необходими допълнителни уточнения и подробна информация е налична в интернет и най-вече на страниците на самите кредитори.