Бързите кредити са продукт, който се предлага от небанкови финансови институции. Бързите заеми обикновено са за по-малко пари от банковите потребителски. Например тези от типа „кредит до заплата“ са до няколко стотин лева и се изплащат с единична вноска. Останалите са с таван до няколко хиляди лева и се разсрочват за няколко месеца или 1-3 години.

Предлагането е характерно с различни възможности за кандидатстване, размер на сумите, време за усвояване, период за погасяване и други.

Бързите кредити се различават по няколко основни характеристики.

Основни разлики

Онлайн кредити – за тях се кандидатства изцяло онлайн, получаването на становище става в рамките на същия ден, най-често до няколко минути, а договорът се подписва дистанционно (електронно) по интернет.

Домашни кредити – кандидатства се онлайн или по телефона, представител на компанията за бързи кредити посещава дома ви.

Кредити на място –  посещавате офис на компанията.

Възможности за сумата

Сумата или размерът на заема е първото, което отличава типичния онлайн кредит от стандартните потребителски кредити на банките. Макар че някои от фирмите за бързи кредити на пазара да отпускат и суми като 2, 3 или 5 хиляди лева, най-често този тип кредити са ограничени до около 1000 лв. или спрямо дохода.

С други думи в зависимост от това какви доходи получавате и какъв заем може да изплащате, ще ви бъде отпусната такава сума. Ако сте лоялен клиент на компанията, може да ви бъдат отпускани и по-високи суми. Това означава, че възможността за отпускане на по-голям кредит при някои компании не означава непременно, че ще можете да го получите.

Как да изберете

На пазара има десетки фирми, които предлагат бързи кредити. Изборът зависи в голяма степен от личните предпочитания. Параметрите, по които се различават отделните предложения са:

  • Маскимална сума на кредита.
  • Как се кандидатства: онлайн, в клон на съответната компанията, по телефона, със СМС, посещение от кредитен консултант.
  • Как се усвоява кредита: по банков път, чрез EasyPay, пари в брой.
  • Време за обработка на Искането за кредит.

Не на последно място, това е и оскъпяването или крайната цена на кредита.