Бързите кредити съществуват от десетилетия. Защо сега станаха популярни?

Може и да не повярвате, но историята проследява наченките на бързите кредити чак някъде до началото на 20 век. Разбира се тогава и в години след това става въпрос по-скоро за отделни случаи и спорадични опити за налагането на тази практика. И все пак същинският им бум стартира едва преди години. За което, разбира се, си има причина.

И от кризите се ражда добро

Световната ипотечна, имотна и банкова криза, която разтърси света през 2008 г. накара банките силно да затегнат кредитната си политика. Достъпът до финансов ресурс за потребителите стана все по-труден и отвори място за алтернативни методи на кредитирането. Точно по-това време се отприщват и кампаниите за бързо кредитиране с малки суми. Практиката не закъснява и у нас и навлиза в България в същите години. Все още непозната и срещаща сравнително доверие сред потребителите.

Постепенно обаче тези кредитни продукти започнаха да добиват популярност. По пътя си не минаха и без задължителните за всяка сфера опити за измами и нелоялност, което принуди държавата да престане да ги смята за странично или временно явление и съответно изготви строги регулации за компаниите за бързи кредити. Това драстично отряза възможността за злоупотреби, макар и да не ги е ликвидирало. Така пазарът се разви, а доверието на потребителите се разви и увеличи.

Какво показва практиката?

Практиката показва, че доволните клиенти на фирмите за бързи кредити са повече от недоволните. Показва също, че този тип кредитиране расте с двуцифрени темпове, а делът на лошите (необслужвани) кредити намалява (по данни на БНБ). Все повече хора са все по-наясно с правилата и правата си. Все повече са наясно, че това е начинът да се справят с безумната финансова въртележка на съвремието ни.

Бързите кредити са подходящи в редица случаи, част от които спешни, а понякога дори животоспасяващи – когато става въпрос за здравни разходи. Те са удобство и възможност за един сравнително нормален живот в нашия ненормален свят.

И така – мода или необходимост?

Страничен наблюдател може да си помисли, че всичко прилича на модна тенденция. Тази година носим сини кецове и теглим бързи кредити. Множеството реклами, фактът, че почти няма човек, който поне веднъж да не се е възползвал, допринасят за усещането. Но както всяко ново (е, не толкова) нещо, просто е дошъл моментът, в който използването на бърз кредит се превръща в толкова естествена и обичайна практика, каквато е носенето на мобилен телефон или плащането с карта. Светът се движи напред. И в интерес на истината всички икономически прогнози сочат, че бързите кредити ще продължат да се развиват в глобален мащаб.

И за финал, както се казва: Използвайте ги разумно.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »