Какви са предимствата и недостатъците на кредит от банка или небанкова институция

И така, решил си да изтеглиш малък кредит. Причините може да са най-разнообразни – спешни или планирани, важни или не толкова. И започваш да се чудиш откъде да го вземеш този кредит при това море от оферти с „промоционални“, „най-добри“ и прекрасни условия и преференции. Бърз кредит откъде?

Ако ти е за пръв път, може наистина сериозно да се затрудниш в образоването, а пък ако не го направиш и не се информираш добре, може да направиш няколко грешки: да се хвърлиш с главата напред към първото срещнато, да се изкушиш от реклама (която ако не четеш условията може да е малко подвеждаща), да заложиш на сигурното или… просто да се откажеш.

Освен ако не можеш да се откажеш, защото наистина ти е спешно и важно. Та ето няколко основни разлики при тегленето на т. нар. бързи кредити от банка или от небанкова кредитна институция (познати като фирми за бързи кредити).

Какви са разликите при тегленето на кредит?

Под бързи кредити обикновено се разбира заем от не много голяма сума с облекчени условия на отпускане. И тук идва основната разлика – с две думи бързият заем от банка е доста по-бавен и не особено облекчен като процедура в сравнение с бързия кредит от небанкова компания. Няма противоречие, просто регулацията, под която функционират банките не им позволява толкова свобода на действие и съответно поемането на високи рискове.

В общи линии, ако искаш да изтеглиш заем от банка, ще трябва да посетиш неин клон, да удостовериш, че имаш трудов договор и да си с добър кредитен рейтинг. Ако искаш да получиш пари от фирма за бързи кредити, трябва да кандидатстваш онлайн, трудовият договор и изрядната история в кредитния регистър не са задължителни, а цялата процедура, при това заедно с получаването на парите може да ти отнеме няколко минути. Без да ходиш никъде. Без да доказваш нищо, освен че си пълнолетен гражданин и имаш доходи. Без да плащаш такси за това, че някой служител е „разгледал“ документите ти и е направил проверка за теб в съответните институционални регистри – така е в банките, където често трябва да платиш подобна такса. И без да чакаш за одобрение и съответно получаване на парите три дни (някои банки предлагат услугата „бърз отговор“ срещу допълнително заплащане). А понякога това може да е наистина важно условие.

Разлики в размера на сумата

Има още една особеност – ако ти трябват 100 лева да речем за текущи разходи или за да закърпиш месеца, няма как да ги получиш от банка. Там опциите за кредит имат по-висок праг – често над 500 – 800 лв.

Доста по-широки са и възможностите за получаване на сумата. При фирмите за бързи кредити може да използваш банкова сметка, но това изобщо не е задължително. Ако е по-удобно, винаги можеш да предпочетеш касите на EasyPay и FastPay, Cashterminal и др.

С други думи фактите конкретно за бързите кредити говорят в полза на небанковите институции. Единственият им недостатък е, че има ограничение в размера на сумата. Така че, ако ти трябва сериозна сума от порядъка на няколко хиляди и нагоре, ще се наложи да се обърнеш към банка.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »