За какво теглят кредити българите?

В последните две десетилетия все по-активно се говори за кредити и огромната полза от тях. В миналото като част от комунистическата доктрина темата за отпускането на кредити от банкови и небанкови институции е била истинско табу. Може би следва да се спомене, че не са съществували реално банкови институции, а само БНБ. Дори е нямало реално разработен кредитен пазар. С навлизането на демокрацията и западните влияния върху целия обществен, социален, културен и икономически живот идва и разработването на този огромен пазарен дял. Бързите кредити, добиват популярност и получават заслужено внимание едва през последните 5-7 години. Те имат безброй предимства и затова са толкова търсени. Достъпни са по много начини – по телефона, чрез интернет, чрез многобройни фирмени офиси и представители. Съответно това ги прави популярни и близки до обикновените хора.

Интересно: По данни на Асоциацията на колекторските фирми в България, най-много се теглят кредити от мъже между 18 и 30 години, със средно образование и то основно за техника и мобилни телефони. ( източник )

Има различни класации, подготвени от икономически сайтове и издания за това кои са най-предпочитаните стоки и услуги, които да финансираме с тях. Водещо място има закупуването на мобилни устройства – смарт телефони или таблети, а също и всякакви други технологични чудеса. Продължителността на живота им е средно 2-3 години и след това се появява нов модел, на който активните потребители не могат да устоят. Понякога, въпросните покупки стават негодни за употреба преждевременно. Често потребителите се оказват неподготвени за подобна ситуация и тогава на помощ идват бързите кредити. Получаваме нужното в точния момент, без тежки процедури и многобройни документи.

инфографика - за какво се теглят кредити

Източник: http://www.economic.bg/bg/news/7/za-kakvo-teglyat-kredit-balgaritee.html

Пазарът на най-желаните стоки се променя и обновява с шеметна скорост

Хората под четиридесет годишна възраст държат да са в крак с новите технологии, съответно са готови да заплатят нужната цена за това, дори, ако за момента нямат цялата нужна сума. Точно тогава тези потребители търсят финансова подкрепа от фирмите за бързи кредити.

На следващо място по приложимост на бързите кредитни продукти се нарежда нуждата от финансиране на неочакван разход от режиен характер – много висока сметка към електрическа компания, мобилен оператор, Топлофикация и др. Този вид плащания не подлежат на отлагане – изисква се незабавно разплащане. Пари, отпуснати чрез бърз заем, идеално пасват. Потребителите се надяват, че в следващите месеци ще успеят да направят икономии в някои от текущите сметки и по този начин ще възстановят парите които са получили. Особено натоварващи, във финансов план, са месеците декември и януари, които предвидимо „бъркат дълбоко“ в потребителския джоб. Месец май също е в списъка на тежките месеци, най-вече заради многото празници и социални събития.

Голяма група хора разчитат на страхотните условия на бързите кредити, за да могат да се възползват от изникнали в последния момент оферти за екскурзии и почивки. Често попадаме на т.нар ранни записвания или last minute оферти, които са с чувствително по-ниски цени и не са за изпускане. Там трябва да се реагира светкавично с резервация и плащане по нея. Улеснената и бърза процедура на онлайн кредитите е идеална в случая. С няколко клика на мишката парите са по сметката и плащането може да се осъществи, а потребителят да получи желаната почивка на атрактивна дестинация.

За какво се теглят кредити най-често

Източник: http://www.economic.bg/bg/news/7/za-kakvo-teglyat-kredit-balgaritee.html

Кредит за ремонтни дейности

Финансиране на ремонтна дейност в основното жилище – още един разход, който не ние чужд. Обикновено, българите планират и обезпечават финансово такъв тип подобрения. Поне няколко месеца се спестява или се пренасочват финанси от едно перо към друго. Проучват се места, от където да се снабдим с най-изгодните материали, събират се оферти от специалисти, които да извършат желаното. Но често в процеса на работа излизат непредвидени обстоятелства, изискващи допълнителен финансов ресурс. Тези пари са нужни бързо, за да се довърши проекта. Тогава отново бързите кредити са идеалното решение.

Кредит за празници и специални събития

В семейната среда особено място заемат и семейните празници – рождени дни, Коледа, сватби и абитуриентски балове. Тези събития винаги излизат от финансовите разчети. Според всички статистики в областта именно тогава българският потребител е склонен да „отпусне края“ и да си позволи по-големи разходи. Тогава отново може да се разчита на бързото кредитиране.
Този сравнително нов финансов способ – бързите кредити има множество приложения, но една основна цел – да е под ръка в точното време.

В кои градове се теглят най-много кредити

Най-висока е кредитната активност в регион София с 18,9% от всички молби за периода. На второ място е Пловдив с 10,6%, следван от Варна (6,4%) и Бургас (4,2). Най-малко молби за кредити са подадени в Търговище (1,2%) и Смолян (1,1%). (източник)

Кредити по градове

Източник: http://www.economic.bg/bg/news/7/za-kakvo-teglyat-kredit-balgaritee.html