Мисли, преди да теглиш кредит

Когато си купувате нещо, вероятно не влизате в магазина със завързани очи. Когато видите изгодна бормашина, вероятно не си я взимате веднага, макар да нямате нужда от нея. Когато не можете да си позволите диамантена огърлица, вероятно не си купувате такава.

Защо тогава при тегленето на кредит да е различно? Това са финансови продукти и не се раздават, а се „купуват“, с други думи в повечето случаи плащате цена под формата на лихва. Затова е редно да подбирате и преценявате тегленето на кредит по същия начин, както правите и с обичайните си покупки. Ето няколко възможни грешки при тегленето на кредит, някои по-чести и някои по-рядко срещани:

Теглите кредит, който не можете да си позволите

Това означава, че или сте се изхвърлили с взимането на твърде голяма сума под наем, или просто, че сте изтеглили кредит, който ще ви затрудни сериозно в изплащането. Преди да пристъпите към взимането на потребителски или бърз кредит, трябва да сте наясно, дали може да го обслужвате. Ако можете да си позволите по-малък кредит, по-добре не теглете повече от необходимото пари „за всеки случай“.

Не избирате внимателно

Както и при всички други стоки, така и при кредитите има разлика. Дали ще се спрете на кредитна карта, овърдрафт, потребителски заем, бърз кредит? От коя банкова или небанкова институция да го изтеглите? Какви са условията, параметрите и оскъпяването? Какво пише в общите условия и договора ми?

Твърде много хора прескачат някоя или дори всички тези въпроси. За да изберете най-подходящия продукт за вас  и вашите нужди обаче, ще трябва да отделите време за проучване на компаниите и продуктите, които предлагат.

Не четете

Обикновено документацията около сключването на договор за заем е обемиста и много хора нямат желание и нерви да четат. Важно е обаче да сте напълно запознати с условията и всички текстове по няколко причини. Така ще сте сигурни, че те ви удовлетворяват. Няма да сте изненадани при настъпило събитие в следващите месеци. Гарантирате си, че няма устно неспоменати скрити такси и пр.

Не си признавате, че не ви е ясно

Дори да четете, невинаги всички числа, проценти, термини са известни за всички хора. И в това няма нищо необичайно, след като не сте финансов специалист. Ако нещо не ви е ясно, е добре да попитате служителите на компанията, за да ви го обяснят. В противен случай може да изпаднете в някоя от хипотезите по предната точка.

Предоверявате се

Компаниите за кредити и банките не са еднакви. Затова и не е редно просто да се спрете на първата срещната и да се обърнете към нея за кредит. Възможно е други услуги и продукти да са по-изгодни за вас. Не са за подценяване и добрите практики, за това е по-добре да избирате винаги сред утвърдени и доказали се имена на пазара.