Мога ли да стартирам бизнес с помощта на потребителски кредит?

Вероятно не съществува човек, който никога да не си е помислял за стартиране на собствен бизнес. И повечето често се отказват с най-различни аргументи. Най-сериозният от тях обикновено е липсата на първоначална инвестиция.

Какво обаче означава първоначална инвестиция? Ако съставите бизнес план и искате да стартирате от трето ниво, с офис, служители, достатъчно налична техника, то това би била много сериозна сума.

Истината обаче е, че огромна част от бизнесите започват с почти нулева инвестиция. И много от тях стават успешни, защото успехът зависи от лични качества, стратегия и правилни решения, не от това, с колко пари разполагаш в момента. Най-голямата инвестиция, която човек трябва да е склонен и готов да направи практически са времето и сериозните усилия.

И все пак съвсем без пари не може

Дори онлайн бизнесите, за които ти трябва буквално един компютър и достатъчно отделено време, също струват пари първоначално. Не става въпрос за големи суми, може да са от порядъка на няколко стотин лева, но все пак не са и нула стотинки. При физическите бизнеси, когато трябва най-малкото да се снабдиш с материали и суровини, парите се увеличават.

Затова и почти всички финансови институции предоставят кредити за стартиране на бизнес или оборотни кредити. При банковите кредити те могат да достигат десетки хиляди левове, които се изплащат после години наред.

Характерна черта на стартиращите бизнес обаче е несигурността. Дали ще потръгне? Дали ще бъде печеливш? Ще мога ли да изплатя парите?

Затова тегленето на кредит с цел бизнес инициатива трябва да бъде добре премислено действие. Ако са ви необходими по-малко средства, които няма да ви доведат до фалит в лично отношение, не е задължително необходимо да се насочвате към огромни суми.

Мога ли да започна бизнес с потребителски или бърз кредит?

Разбира се, че може. Когато говорим за суми от порядъка на няколкостотин до няколко хиляди лева, нищо не пречи да се ориентирате към някой от тези продукти.

Предимства

  • Кандидатстването е по-лесно и по-бързо. Особено при бързите кредити, които се предоставят предимно онлайн, може да получите парите в рамките на ден, дори час.
  • Рискът е по-малък и в случай на трудности или неуспех, може да изплатите заема си, без това да доведе до сериозни имуществени последици.
  • Възможно е да кандидатствате, дори в момента да нямате работа или трудов доход. В този случай обаче ще е по-добре да се обърнете към небанкова кредитна институция, защото в банка е по-вероятно да получите отказ.

За кои случаи е подходящо

Може да потърсите потребителски кредит както при нужда от първоначална инвестиция за стартиране на бизнес, така и при вече съществуващ такъв. Ако например имате нужда от оборотни средства, пари за закупуване на техника и консумативи, за разширяване на бизнеса и т.н.