Доброто управление на личните финанси ще ви помогне много в живота, но е особено важно при наличието на един или няколко кредита

Много неща в живота изглеждат много лесни на теория. Едно от тях е управлението на личните финанси. Примерно: „Следващият месец ще харча по-малко за това и повече за онова“. На практика обаче нещата не стоят точно така. Колкото повече „задължителни“ плащания имаме, толкова повече изглежда, сякаш сме се оплели сериозно в паяжината на „приходи-разходи“. Наред до сметките, наема, разходите за храна започват да се нареждат плащания по колата, децата, почивките, социалните ангажименти, почивките. Неслучайно потребителските кредити станаха толкова достъпен продукт. При много хора все някога настъпва момента, когато поредното непредвидено даване на пари ни е изненадало и това е най-лесният начин то да бъде финансирано. Тегленето на заем обаче може както да помогне, така и да обърка нещата, така че е важно да имаме план, как да процедираме.

Правилната оценка на финансите

Планирането започва още преди да подадете заявлението за потребителски кредит. Каква сума ви е необходима? Какви месечни вноски може да си позволите? Кой е най-удобният план за изплащане? Как отговорите на тези въпроси се съпоставят към предпочитания и възможен продукт?

За да си отговорите на тези въпроси, на първо време трябва да съставите ясна картина за бюджета си в момента. Най-добре е да разделите лист хартия или онлайн таблица на две и да запишете всичко:

  • какви са доходите (лични или семейни)
  • какви са задължителните плащания, които не може да бъдат пропуснати (битови сметки, вноски по стари кредити и лизинги, наем, разходи за домакинството и т.н.)
  • какви допълнителни разходи правите и от кои може да бъде съкратено или кои да зачеркнете изобщо
  • не пропускайте приблизителната сума на джобните и евентуалния буфер, който бихте да имате след чертата

След като проследите какво се случва с парите ви, ще можете много по-лесно да изберете компанията и продукта. Може би предпочитате да не протакате и искате да изтеглите малка сума, която можете да върнете наведнъж, както е при т.нар. кредити до заплата? Или предпочитате да не натоварвате бюджета наведнъж (или пък не можете) и бихте избрали онлайн кредит с разсрочено изплащане?

Бюджетиране след получен кредит

Най-добрият подход към плащането на задължения и сметки винаги е един: Обслужвайте първо тях. Ако датата на падежа или излизане на сметката не съвпада с получаването на заплата или друг доход, заделете парите и не ги пипайте до извършване на плащането. Това важи с особена сила за вноските по кредити. Ако може да забавите с няколко седмици примерно сметката за телефона, то бавенето на погасителни вноски ви носи негативи, които не искате да трупате. От евентуални лихви, до влошаване на кредитната ви история в ЦКР. Продължително неплащане пък може да доведе до предсрочна изискуемост и съдебни действия. По тази причина е важно да организирате добре личния си бюджет и финанси, когато взимате кредит.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »