Често си мислим, че сме уникални, ситуацията и решенията ни също. Но не трябва да забравяме, че живеем в един свят с много сходства. Данните от статистиките могат да покажат неподозирани тенденции. Ще се откриете ли в тях?

Работа, заплата, спестявания

Независимо от размера на доходите 70% от хората живеят на принципа „от заплата до заплата“. Това означава, че рядко заделят от заплатата или доходите за спестявания. Данните потвърждават максимата, че всеки се простира според чергата си, както и че оправданията „малка ми е заплатата, за да спестявам“, не важат. Или можеш да го правиш, или колкото и да взимаш, все няма да остават.

70% от българите нямат спестявания. Това не бива да изненадва, предвид горните данни, нали?

България е на първо място в Европейския съюз по показателя „Страхувам се, че може да загубя работата си“. 25% от хората имат такива притеснения. Защо толкова хора се страхуват да останат без заплата? Защото нямат спестявания, показва допълнителният въпрос.

Кредити

Половината от пълнолетните българи – 50%, имат поне един потребителски заем (банков или бърз кредит). Някои са с по няколко, а ипотечните (за жилище) не влизат в тази статистика.

42% взимат бърз кредит повече от веднъж годишно. Доста от тях дори теглят бърз кредит няколко пъти в рамките на шест месеца. Добрата новина е, че лошите кредити (със забавяне и неплащане) намаляват. Пак според данните бързите кредити са предпочитани именно заради бързата процедура по кандидатстване и получаване.

45% теглят кредити за ремонт – жилището е най-важно, а след това идват и заемите за спешни и неотложни нужди, т.нар. бързи кредити до заплата.

Мисли за бъдещето

Около 40% разчитат, че финансовото им състояние може да се подобри не толкова благодарение на собствените им усилия, а на външни фактори като: печалба от лотарията, женитба с по-заможен партньор, парично или имотно наследство.

60% са оптимисти, че финансовото им състояние ще се подобри. За щастие числото е по-високо от предходното, така че вероятно има хора, чиито надежди са насочени към собствените им усилия.

Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »