Колекторите могат да договорят с вас изплащането на дълга извънсъдебно; съдебен изпълнител има право да го събере принудително

Ако не сте имали пряк опит, то поне сте чували, че при продължително забавяне на погасяването на кредит, в даден момент той става предсрочно изискуем. Обичайно това се случва, след като не сте платили няколко вноски и ако междувременно не сте предприели действия за предоговаряне или друго решение с обслужващата ви банка или компания. В този случай често се намесват колекторските фирми и/или частен съдебен изпълнител. Добре е да знаете разликата между двете.

Колекторски компании

Това са фирми, специализирани в събирането на дълговете. На практика кредитните компании и банките могат да потърсят услугите им, за да договорян с вас изплащането на кредита. Могат също така да „продадат“ вашия кредит на такава компания и така вече вие трябва да го връщате на въпросната фирма.

Фирмите за събиране на вземания могат да ви предложат извънсъдебно споразумение за изплащане на дълга. Обикновено преди това получавате напомняния, предоставя ви се информация за възможните последици, ако продължите да не плащате. Те обаче не могат да предприемат действията на съдебните изпълнители, нямат и право да ви заплашват. Ако имате съмнения кой се е свързал с вас, може да проверите съответната колекторска компания в регистъра на БНБ.

Частен съдебен изпълнители

В повечето случаи намесата на съдебни процедури идва, след като са изчерпани вариантите за доброволни действия от ваша страна. Тогава може да се стигне до опис на имущество, запори и възбрани. Срещу вас се образува изпълнително дело и това е първата информация, която ще получите. От Камарата на ЧСИ посочват, че комуникацията винаги е писмена – за разлика от случая с колекторските фирми, които могат да се свързват с вас по телефона или по други начини.

Не е желателно да се озовавате в този етап, защото освен кредита и лихвите по него (включително наказателните), ще трябва да платите и съдебните разходи.

Няколко съвета

  • Когато имате съмнения, проверявайте съответната колекторска фирма или ЧСИ.
  • Пазете си вносните бележки и документацията около кредита и плащанията.
  • Ако станете обект на заплахи, се обърнете към органите на реда.
  • Най-вече: Старайте се да обслужвате кредита си навреме, за да не се озовавате в неприятни ситуации.

    Вземи до 20 000лв., гарантирани с колата ти »